HTML

sárkánymese

A testvérem skizofréniával küzd - és vele együtt az egész család...

Friss topikok

skizofrénia a családomban

2009.07.17. 12:17 sarkanymese

újabb kutatási eredmények

Címkék: kutatás

Daems blogján ajánlja olvasásra ezt a cikket, amely röviden összefoglalva arról szól, hogy kutatók azt fedezték fel, hogy a skizofrénia és a mániás depresszió közös genetikai gyökérrel rendelkzeik.

Én nem értek ahhoz, hogy ez a felfedezés vajon miért számít mérföldkőnek a pszichiátriában, de a cikk ezt többször nyomatékosan hangsúlyozza.

Akit érdekel, itt elolvashatja: http://www.independent.co.uk/news/science/unlocked-the-secrets-of-schizophrenia-1727987.html

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkanymese.blog.hu/api/trackback/id/tr441251226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daems · http://the-world-of-daems.blogspot.com/ 2009.07.19. 14:17:10

Talán azért számít "mérföldkőnek" a pszichiátriában, mert a mániás depresszió és a skizofrénia is egyre gyakrabban diagnosztizált betegségek. Ha pedig közös a genetikai eredetük, talán a két betegség eddigi külön vizsgálatait egy "fedél" alá tehetik, ahol talán további közös tulajdonságok felfedezésével könnyebben megtalálhatják a gyógymódot. De minél több cikket jelentetnek meg, annál elfogadottabbá teszik mindkét betegséget. Például Amy Winehouse énekesnő is mániás depresszióban szenved, állítólag. Jó lenne az emberek számára közelebbivé, hétköznapibbá tenni a skizofréniát is, azért, hogy jobban elfogadják. Nem ártana már egy kis nyíltabb gondolkodásmód. Ezért is örültem, mikor nemrégiben felfedeztem, hogy egy hazai szappanopera/sorozat egyik kedvelt szereplője (Dani a Barátok Közt-ből) is "megbetegedett". A sorozatban játszó pszichológus pedig nagyon pozitívan állt hozzá. Talán ennek kapcsán sikerül az emberekkel megértetni, hogy a skizofrén ember nem egyenlő a baltás gyilkossal.

sarkanymese 2009.07.20. 01:50:56

Félre ne érts! Nem azért írtam, hogy "nem értem", miért mérföldkő, mert nem értek vele egyet, hanem azért, mert gőzöm sincs ilyen mélységben sajnos az ilyen kutatásokról. Vagyis nem nem értek vele egyet, hanem nem értek hozzá.

Amúgy pedig maximálisan egyetértek Veled abban, hogy minél többet kell beszélni az embereknek a skizofréniáról, hogy ne féljenek tőle.

Nem véletlenül írom ezt a blogot is...

Memorials 2011.02.16. 09:55:57

Szerintem az a borzasztó, hogy a skizofrénia kb pont akkora tabu, mint a halál. :-/
És azonnal összekötik az 'őrültséggel'

sarkanymese 2011.03.07. 22:33:06

Ennek a blognak is az a célja, hogy minél több infó összegyűljön róla, és ne legyen tabu.
süti beállítások módosítása