HTML

sárkánymese

A testvérem skizofréniával küzd - és vele együtt az egész család...

Friss topikok

skizofrénia a családomban

2009.06.24. 21:39 sarkanymese

a skizofrénia NEM azt jelenti, hogy több személyiséged van!

Címkék: skizofrénia disszociatív személyiségzavar

nagyon sok ember hiszi azt - számtalan félrevezető könyvnek és filmnek meg városi legendának köszönhetően -, hogy a skizofrén ember az, akiben több személyiség lakozik egyszerre, akik gyakran nem is tudnak egymásról.

pedig NEM.

amit az átlagember skizofréniának hisz, az az úgynevezett disszociatív személyiségzavar (multiple personality disorder).

íme ez utóbbi betegségről néhány érdekes infó a wikipediáról:

"Az általános eset az, hogy az egyik személyiség tisztában van a másik jelenlétével, ismeri, és ezzel együtt tud élni. A másik kialakult személyiség a legtöbb esetben teljesen mások a személyiségjegyei is. Sokszor „csak” két személyiség van jelen, de előfordulhat bármennyi, akár még százan is lehetnek. A betegek felénél tíz fölötti a számuk. Hogy valaki hány alszemélyiséget alkot magának, főként az elszenvedett trauma nagyságától és gyakoriságától, illetve a személy életkorától és sérülékenységétől függ. Az alszemélyiségek lehetnek különböző neműek, bőrszínűek és különbözhet az életkoruk is.

Minél több személyre hullik szét valaki, annál nagyobb az esély, hogy ezek nem tudnak egymás létezéséről, így tehát a betegségükről sem. A tudomány számára talán az a legérdekesebb, hogy a többszemélyűség hatására éles pszichológiai és fiziológiai különbségek is felléphetnek. Mindegyik személyiségnek külön neve és kora van, sőt arckifejezésük, néha a hajuk, szemük színe és betegségeik is; művészi hajlam vagy nyelvtudás mutatkozik az egyik személyiségben, míg a többiben nyoma sincs.

Az is érdekes és eddig még megmagyarázhatatlan kísérője a betegségnek, hogy előfordulhat, hogy az egyik személyiség mindenre emlékszik, még arra is, amit egy másik személyiségként követett el, míg a másik viszont csak azokra, melyeket ebben az állapotában tett. Sőt, megtörténhet az is, hogy az egyik személy jobb kézzel ír, míg a másik ballal. Arra is volt példa, hogy az egyik személyiségnek kétszerannyi volt az intelligenciahányadosa, mint a másiknak.

Más lehet az alszemélyiségek kézírása és lehetnek akár balkezesek is, amikor a magszemélyiség jobbkezes. Még a vérnyomásuk és agyi elektromos tevékenységük is különbözhet. Némelyiküknek van neve, másoknak nincs. A tipikus személyiségváltozatok, amelyek előfordulnak egy többszörös személyiségnél: a depressziós; az önsorsrontó, szuicid; az erős és agresszív védelmező; a segítő; a kimerült házigazda; a halálra rémült gyerek; és végül egy keserű, belső ügyész, aki egy vagy több alszemélyiséget vádol az elszenvedett abúzusokért. Két személyiség esetén a legáltalánosabb az egymástól teljesen eltérő tulajdonságokkal bíró tulajdonosok. A vizsgálatok során hipnózis segítségével lehetett a személyiségeket egymásba átváltani."

Híres irodalmi példája Daniel Keyes: Szép álmokat, Billy! c. könyve (amely egyébként egy teljesen valós személy története), illetve szintén Keyestől Az ötödik Sally.

Ezzel szemben a skizofrén ember viselkedésére (legalábbis ahogy én ismerem) nagyon jó példa a John Nash-ről szóló Egy csodálatos elme, vagy A szabadság útjai (Revolutionary Road), amelyben Leonardo di Caprio és Kate Winslet megismerkedik egy skizofrén szomszéddal.

Korábban egyszer észrevettem Tomcat pólóboltjában egy olyan "vicces feliratú" pólót, amire valami ilyesmi volt írva: "skizofrének vagyok", vagyis ők sem tudták, hogy ez nem az a betegség. Írtam nekik emiatt, és nem tudom, hogy ez volt-e az oka, vagy más, de mostanában nem láttam már azt a pólót a weboldalukon. Ha esetleg azért vették le, mert elismerték, hogy ez így egy rossz vicc, és segít fenntartani egy tévhitet, akkor az nagyon klassz, akkor újra van hitem a világban, hogy az emberek mégiscsak értelmesek, és el tudnak egy ilyen érvet fogadni.

Ezúttal is köszönöm nekik, ha emiatt vették le, vagy igazából bármilyen okból, de lemondtak az ilyen pólók árusításáról, mert ezzel is hozzájárulnak ahhoz, hogy ne terjedjen tovább egy ilyen baromság.

 

 

 

10 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkanymese.blog.hu/api/trackback/id/tr601206496

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi a különbség a skizofrénia és a disszociatív identitás között? 2012.02.14. 16:07:24

   Gyakran tapasztalom, hogy az emberek összekeverik ezt a két fogalmat, szóval megpróbálok rendet tenni ebben a témában. Még mielőtt valaki megkérdezné: igen! Engem is néztek már skizofrénnek nyolc, vagy kilenc évvel ezelőtt, még az akkori, instabil á...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daems · http://the-world-of-daems.blogspot.com/ 2009.06.29. 19:58:47

Én csak azt szeretném megkérdezni, hogy a "tudathasadás" mire utal tulajdonképpen, mert ezer helyen ezer féle leírást találtam... a skizofrénia egyik verziójára utalnak vele? Vagy arra, hogy két személyiséged van, akik nem tudnak egymásról? Sajna angol nyelven tanulok, így nem tudom, hogy hogyan fordítsam le a szót... a szótár több megoldást mutat, ezért nem tudok dönteni, hogy most akkor hova tegyem...

sarkanymese 2009.06.30. 10:14:25

@Daems:

szia! Nem vagyok doki, úgyhogy sajnos nem tudok "hivatalos" választ adni, de azt szokták mondani, hogy a skizofréniásoknál a gondolatok, az érzelmek, és a cselekedetek közötti összhang bomlik fel.

Maga a skizofrénia szó görög eredetű, a szkhidzó (hasítani) és phrén (lélek) szavak összetételéből származik.

Daems · http://the-world-of-daems.blogspot.com/ 2009.07.02. 16:49:48

Ezt tudtam, de azért ez aggaszt: "A tudathasadás egy pontatlan, köznapi kifejezés, melyet egyaránt használnak a skizofrénia és a disszociatív személyiségzavar (többszörös személyiség) tünetegyüttesének jelölésére." Most találhatom ki, hogy ki mikor melyikre használja éppen...

(forrás: 209.85.129.132/search?q=cache:MIzSfTKSyf0J:www.gazdageniko.hu/cikkek/cikk_10_skizofrenia.php+hebefr%C3%A9n+skizofr%C3%A9nia&cd=8&hl=hu&ct=clnk)

Mai ajánló: www.independent.co.uk/news/science/unlocked-the-secrets-of-schizophrenia-1727987.html

sarkanymese 2009.07.03. 10:10:35

ahogy én olvastam, a skizofrénia sokkal gyakoribb betegség, mint a disszociatív személyiségzavar, vagyis szerintem nagy átlagban veheted úgy, hogy skizofréniára gondolnak.

de igazából ez mikor probléma szerinted? mikor kell ezt Neked tippelgetni?
mármint, ha mondjuk egy szakkönyvben olvasod, ott valszeg kiderül az is, hogy konkrétan melyik betegségre gondol, ha pszichiáterrel beszélgetsz, tőle megkérdezheted, stb.

purplerain 2009.07.03. 14:40:05

Daems,

ha elolvasod/megnézed Dr. Janka Zoltán pszichiáter előadását a Mindentudás Egyetemén, találsz választ a kérdésedre (Agybaj-biológia - a kedélyvesztéstől a tébolyig www.mindentudas.hu/jankazoltan/20061201janka1.html?pIdx=4).

Az előadás két rövid részletét idemásolom:
" [Skizofréniában] A hasadás típusosan az egyén és a külvilág között következik be."

"A hasadásos elmezavar idegfejlődési elmélete szerint az anyai méhben az idegrendszer fejlődése során a sejtek vándorlása zavart szenved. A speciális szövettani festési technikával jelölt idegsejtek normális esetben a vándorlás során eljutnak az agykéreg szürkeállományának megfelelő rétegeibe és a fehérállományba, míg szkizofréniás agyban e sejtek nem érik el a megfelelő agykérgi rétegeket például a homlok- és halántéklebenyben. A következmény, hogy különféle agyterületek összeköttetése, pályakapcsolódása zavart szenved; egyes régiók (pl. homloklebeny, halántéklebeny, hippokampusz, félelemközpont, érzelemközpont) szétkapcsolódnak, ha úgy tetszik, 'hasadnak', nem lesz szabályozás az egyes területek között (pl. a belső beszéd ellenőrzése károsodik, az egyén külső hangnak tulajdonítja - ez a hallucinációs tünet).

egyébként nekem is az a tapasztalatom, mint sárkánymesének, a tudathasadás kifejezést skizofréniával összefüggésben használják általában, bár egyre kevésbé.

sarkanymese 2009.07.03. 16:16:49

először is, szia itt a blogon!

másodszor: az a bajom ezzel, amit idézel dr. Jankától, hogy ha valóban genetikai oka van, és azok a sejtek nem jutottak el a megfelelő helyre, akkor ez olyan, mintha soha nem is lehetne gyógyítani, elég véglegesnek és megoldhatatlannak hangzik, nem?

pedig tudtommal azért ez nem teljesen így van.

vagy én értek félre valamit?

purplerain 2009.07.03. 22:26:53

szia sarkanymese! nem vagyok szakember, csak az alapján próbálok válaszolni, amit a skizofréniáról olvastam, úgyhogy kezeld is így!

én úgy tudom, hogy a skizofréniát sok más krónikus betegséghez hasonlóan nem lehet gyógyítani, ha gyógyítás alatt azt érted, hogy megszüntetni a betegséget kiváltó okokat. viszont időben elkezdett gyógyszereléssel, támogató pszichoterápiával kiegészítve akár tünetmentességet is el lehet érni. ez pedig jó hír, nem?

amit dr.jankától idéztem, az csak egy elmélet, idegfejlődési magyarázat, nem tudom mennyire elfogadott és mennyiben érvényes minden skizofrén betegre. főként azért citáltam ide, mert rávilágít arra, hogyan is lehet értelmezni a gyakran félreértelmezett 'tudathasadás' szót skizofrénia esetében. szervi szintű magyarázatot nyújt arra a jelenségre, amit te is leírtál, vagyis hogy bizonyos funkciók (gondolkodás, érzelmek, viselkedés) összhangja bomlik meg ennél a betegségnél, mivel ezen funkciók ellátásáért felelős agyterületek közötti kapcsolódások sérülnek. nem tudom, hogy ez mennyiben végleges (mármint a sérülés), de lehet, hogy a sérülés következményeinél (működési zavar, ami tüneteket okoz) be lehet avatkozni. igaz, ez 'csak' tüneti kezelés, de ha jól tudom, szinte valamennyi pszichés betegségre alkalmazott gyógyszerre elmondható, hogy csak tüneti kezelést nyújt. de azért az is jó hír, hogy a tünetek okozta szenvedés így csökkenthető, nem?

szóba hoztad a genetikát. elolvastam a cikket, amit daems belinkelt, sztm olvasd el te is, ha esetleg még nem tetted, nagyon biztató kutatásokról számol be! (egyébként a kommentedben, ha jól sejtem, nem genetikára gondoltál, hanem inkább arra, hogy ez a sejtvándorlásos elakadás valamiféle agyi, szervi elváltozást hoz létre, ami megváltozhatatlan.)

örülök, hogy újra itt vagy, újra írsz és remélem, a húgod jól van. az amador könyvért köszönet, most olvasom, és szembesülök.:(

sarkanymese 2009.07.06. 22:15:30

igen, valóban, tudtommal is a szakirodalom java azt mondja, hogy nem gyógyítható meg véglegesen, csak tünetmentessé tehető, ha "jobb fajta" skizofrénia, és betartják a kezelést.

ugyanakkor már ma is ezerszer élhetőbb életet tudnak élni sokan, mint mondjuk 40 éve, és hátha még 20 év múlva még sokkal jobb lesz, akár az orvostudomány, akár a pszichológia, akár az emberi elfogadás és megértés fejlődése miatt, én bízom ebben nagyon!

ráadásul vannak olyan elméletek, pl. a metafizikában, amelyek szerint meg is lehet gyógyulni belőle.
persze ez már nagyobbrészt hit kérdése, de hát soha ne higgyen az ember rosszabb dologban, mint hogy van esélye sokkal jobban lenni - legalábbis szerintem.

más.
mivel kell szembesülnöd Amador könyve kapcsán...? ez baromira érdekel!
úgy érzed rosszul kommunikáltál valaki érintettel, és szarul érzed magad miatta, most hogy olvasod Amador módszerét? valami ilyesmi?
nekem bizony sok-sok "atyaég, mennyire igaza van és én mekkora barom vagyok" - rádöbbenésem volt a könyv olvasása kapcsán...
ha van kedved, írd meg légyszi!

fényeske 2010.01.29. 15:05:57

@sarkanymese: Gratulálok a beírásokhoz, felhivták a figyelmemet rá, és nem bántam meg hogy elolvastam. Végre értelmes emberek okfejtéseit olvashatom ebben a témában. Az én minden napjaimat kitölti ez a betegség mert a fiam az, de ennyire toleránsan, és főleg reálisan ritkán olvasok róla örülök nektek köszönöm.

skizoteria.blog.hu/

sarkanymese 2010.02.16. 18:59:30

Kedves Fényeske!

El fogom olvasni a blogodat, nagyon érdekel, köszi, hogy írtál!
Régen ez a blog is olyan volt, mint a Tied, sok kifejezetten személyes tapasztalattal, de sajnos olyan támadások érték, hogy nem mertem (szó szerint) tovább írni...
Remélem, hogy Nálad nem lesz ilyen gond!!!!!!
süti beállítások módosítása