HTML

sárkánymese

A testvérem skizofréniával küzd - és vele együtt az egész család...

Friss topikok

skizofrénia a családomban

2009.06.16. 16:19 sarkanymese

"Taigetosz-pozitív"

Címkék: taigetosz

Egy múlt heti beszélgetés során hallottam először ezt a kifejezést.

Aki használta, arról beszélt, hogy azok, akik öngyilkosok akarnak lenni, "haljanak csak meg, jobb az a társadalomnak".

Azokat az embereket, akik nélkül a társadalomnak "jobb lenne" hívta ő "Taigetosz-pozitívnak".

Azóta utánanéztem, és mint kiderült, ez a kifejezés nagyon is elterjedt már a neten, csoda, hogy még nem akadtam rá eddig sosem. Előszeretettel használják fogyatékosokra, öregekre, öngyilkosságra készülőkre, pszichiátriai betegekre, Down-szindrómásokra és hadd ne soroljam.

Most nekiállhatnék nyavalyogni ezen, meg siránkozni, de nem fogok.

Mert amelett, hogy végtelenül elszomorít, azon kattog inkább az agyam, hogy vajon min múlik az, hogy valaki olyan ember lesz, aki így beszél...? Szar volt a gyerekkora? Verte az apja? Nincs munkája, szar az élet, és dögöljön meg a másik tehene is?

De nem. Aki nekem említette ezt a szót, ő például egyetemet végzett, komoly munkahelyen dolgozó, boldog családi háttérrel, egy csomó baráttal rendelkező ember, akinek van saját lakása, autója, pénze, és magas IQ-ja is.

Látva a reakciómat azt mondta: "Jaj, Te mindig olyan kis érzékeny vagy." 

Én viszont azt érzem ilyenkor, hogy vétkesek közt cinkos, aki néma, és nem bírom ki, hogy ne álljak le vitatkozni. Valaki azt mondta a vitában, hogy az ilyen emberek csak és kizárólag akkor lesznek képesek magukba szállni, ha az ő családjukban, barátaik között is történik valakivel valami nagy baj. Ezt viszont én nem kívánom senkinek.

De vajon tényleg csak akkor fognák fel...?

Mérhetetlenül elszomorít ez.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkanymese.blog.hu/api/trackback/id/tr81189060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daems · http://the-world-of-daems.blogspot.com/ 2009.06.16. 20:27:19

hogymondom.hu-ról:
"Semmirevaló, hitvány, fogyatékos. Az ókori Spártában a nyomorék és gyenge gyerekeket a Taigetosz hegyről szakadékba taszították. Tehát aki taigetosz pozitív, az annyira kevés valamiben (értelmi problémás, hülye, idióta emberekre is szokás alkalmazni), hogy szakadékba kellene lökni. Ilyen még: abortuszszökevény | küretszökevény | tejfölivadék; kapcsolódó témák: hulljon a férgese | aki hülye, haljon meg"

Ez a hozzáállás jellemzi a nagy átlagot, és ha belegondolunk, nekik nem számít... igenis tényleg csak akkor lennének képesek felfogni... de amíg nekik nincs ilyen bajuk, nem törődnek vele... minek is? Az embert saját maga köti le a legjobban. Mindenki a kis önnön érdekeinek él. És vajon mitől lesznek (részben) mások öngyilkosok? Mert ilyen a világ... Hmm... ki is az igazi taigetosz pozitív most? Nem ítélkezek, inkább tanácsot adok: mindenki gondolja meg kétszer, mit mond, mielőtt beszélne. No... nem kell, hogy megváltoztassa a véleményét, mert az önzés és mások eltiprása hozza meg ebben a materialista világban a sikert, de legalább tartsa meg amit gondol, ha érzékenyek társaságában van... attól nem emelkedik senki a ranglistán, ha azt feszegeti, hogy ő bezzeg mennyire nem gyenge és bárkit eltiporna, akinél nem erősebb... Hallgatni arany. Úgy látszik, mégsem volt olyan nagy az az IQ... apropó: az IQ teszteket nem tekinthetjük intelligenciánk valós értékének kimutatóinak... ;)
süti beállítások módosítása